Nora Wurtzel

Avundsjukans ekfras

Avund. En dödssynd och en sjuka. För min del är avundsjuka en känsla som lättare aktualiseras i möte med konst, än i mötet med andra människor. Som när jag betraktar Karin Mamma Andersson tavla ”About a girl”.

Jag vill också röka inne. Jag vill också vara många och likna varandra. Sitta där som grupp och tillsammans betrakta den som stör, inkräktaren. För det är just vad vi gör, både Karin Mamma Andersson och jag: vi stör. Kanske var kvinnorna mitt uppe i ett initierat samtal, innan betraktare och konstnär brakade in i rummet och avbröt?

Jag är avundsjuk på kvinnorna i de svarta plaggen. Jag vill också smälta samman, flyta ihop med de andra, och med soffan, till ett svart virrvarr av textil. Bilda en enad massa, bli en enhet. Jag är avundsjuk på den fina kannan, den snygga muggen, att ha en cigg i handen och hår som ligger där det ska. Jag är avundsjuk på förmågan att ha en frisyr. Men också avundsjuk på att bära polo, vara många, ha rosiga kinder men inte vara svettig. Avundsjuk på att, som en av kvinnorna längst bak, vara ledsen men tillsammans med andra.

Till vänster, hon i roströd tröja, skrattande. Sedan: hon i blå tröja som ser på henne som sitter utanför bild. En ensam hand. Till höger sitter de tätt tillsammans: Hon längst bak är nära gråten, betraktar med avsmak hon där bredvid. Framför henne, en uttråkad eller uthärdande, rökande och less. Sedan en finurlig blick, hon vet något som inte vi vet. Längst fram blanka ögon och två händer, röda naglar.

Vi är inte välkomna, det är uppenbart. Vi kliver in här, just som samtalet är på väg att nå sitt mål, sin slutsats.

Jag tröstar mig med att avundsjukan inte nödvändigtvis måste vara av ondo. Som Isabella Nilsson skriver i En bok för Ingen: ”Att ibland vara avundsjuk på sin omgivning är egentligen en ganska fin sak. Det betyder att du är med i leken, lever dig in i och identifierar dig med dina medmänniskors strävanden. Avundsjuka är ett slags kvitto på en känsla av att i grund och botten höra till, vara med i matchen.”

Nora Wurtzel (f. 1997) är skribent och kritiker. Hon har en kandidatexamen i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och gick kursen Att skriva essä och kritik på Biskops Arnö 2022-2023.